Er det slik at man ikke får virus på en Mac?

Mange tror at man ikke kan få virus på Mac. Dette er dessverre ikke helt riktig! Allikevel er det et faktum at Mac´er infiseres i mindre grad enn PC´er. Hovedgrunnen til det er at det finnes færre Mac-brukere i verden, sammenliknet med PC-brukere. De som lager virus ønsker at det spres til flest mulig maskiner og det er grunnen til at PC-brukere er mest utsatt. Som Mac-bruker er du allikevel utsatt på flere måter.

Du kan være med å spre virus til andre

Selvom det ikke finnes så mange virus for Mac som for PC kan du som er Mac-bruker likevel bidra til spredning av virus til Windows-brukere. Du bidrar til spredning til andre gjennom e-post og via nettverket ditt. En annen ting er at de aller fleste sikkerhetstruslene i dag er nettbaserte og da er de for det meste plattform-uavhengige og kan treffe alle.

Det finnes flere virus som infiserer Mac

Det er litt skummelt, men ofte merker du ikke at du er infisert en gang.  Typer virus som kan snike seg inn på Macen er:

  • Adware
  • Spyware
  • Ransomware

Nederst i denne artikkelen har vi beskrevet disse nærmere.

Hva bør du gjøre for å unngå trøbbel?

Vi oppfordrer deg til å passe på at du gjør det du kan for ikke å bli infisert selv. Du kommer veldig langt med sunt vett. Du bør blant annet ikke åpne vedlegg som du ikke vet hva er eller besøke internettsider det er grunn til å være mistenksom overfor. Du bør også lese lisensavtaler og brukervilkår for tjenester du laster ned, det er ikke alle som har gode hensikter og tenker på ditt beste. Du kan lese mer om hvordan man kan sikre seg bedre mot egen og ansattes adferd i vår artikkel: Kan du sikre deg mot alt, teknologi og ansattes adferd her. 

Så bør du selvsagt ha et antivirusprogram. For Mac anbefaler vi i Teknograd ESET Antivirus for MAC OSX.

Litt nærmere informasjon om de ulike virusene som truer Mac

Adware:

Er et program som viser brukerne annonser, basert på innsamling av personlig informasjon om systemet ditt og de vanene du har for internettsurfing. Adware får ofte tilgang til personlig informasjon gjennom programvare, der utgivere tillater det for å få laveste mulige produksjonskostnader. Det opplyses om denne muligheten i produktets lisensavtale, men den er det mange som ikke leser.

Spyware

Er en mer snikende versjon av adware. Spyware samler inn personlig informasjon uten å varsle sluttbruker. Spyware-programmer er vanligvis uavhengige programmer som kan skade harddiskens filer, registrerer tastetrykk og overvåke bruk. Denne informasjonen sendes så tilbake til forfatteren, som bruker den selv eller selger data til andre (ofte til markedsføringsformål)

Ransomware

Er en type ondsinnet programvare (eller malware) som blokkerer brukernes tilgang til innholdet på datamaskinen ved å kryptere data og som så krever en løsesum for at dataene skal dekrypteres igjen.

Dersom du ønsker hjelp, støtte eller flere råd om hva du bør gjøre både når det gjelder virus og andre ting som kan gjøre IT-hverdagen din enklere, er det sannsynligvis lurt å knytte til seg en god IT-partner. Last ned vår oversikt over forhold du bør vurdere når du skal velge.

Velge ny IT-leverandør?