Adressa bygger fremtidens mediearkiv

adressa_samlet2

Adresseavisen bygger nå ny mediearkivløsning, basert på DC-X fra Teknograd. Tiden med mangelfulle metadata er forbi, fastslår prosjektleder Tore Røsvoll.

Norges eldste avis i drift

Om to år runder Adresseavisen 250 år, det gjør Midt-Norges ledende nyhetsredaksjon til landets eldste avis i drift. Tore Røsvoll har en drøm om at hele mediehusets 250-årige nyhetshistorie en gang skal være tilgjengelig digitalt. Samtidig innser han at det er en lang vei frem dit.

– Det ville vært et formidabelt prosjekt med tanke på at det kun er de siste 35 årenes utgivelser som er arkivert i digital form. Vi er uansett storfornøyd med at eierne våre nå har investert i en mediearkivløsning som gjør det mulig å ta vare på alle avissider, bilder, video og andre filer fremover. Tidligere arkivering har til dels vært mangelfull når det gjelder bruk av metadata. I fremtiden vil alt arkiveres løpende, og vi foretar nå en omfattende migrering av arkivert materiale fra ulike systemer, forteller Tore Røsvoll.

Nyheter i alle kanaler

Video blir stadig viktigere for nettbaserte nyhetsformidlere, og ”Adressa” har en egen videoredaksjon basert på det som tidligere var TV Trøndelag og TV-Adressa. Papiravisen utkommer 6 dager i uka, og nettsatsingen er omfattende. Nå overføres rundt 300.000 fotografier til DC-X, i likhet med en halv million PDF-dokumenter, artikler og grafikk fra publiseringssystemet CCI, samt store mengder video. – Alle vet at det er knallharde tider i mediebransjen, og vi må hele tiden arbeide smartere og bruke færre ressurser uten at det påvirker sluttresultatet negativt. Investeringen i DC-X gjør det enklere for oss å møte den digitale fremtiden på en bedre måte. Vi kan drive “content management” og sikre verdiene våre. Med løsninger basert på en åpen XML-standard etablerer vi nå et arkivsystem som fungerer uavhengig av publiseringsløsningene, og som derfor kan være med oss videre i uoverskuelig fremtid, sier prosjektleder Tore Røsvoll.

Enkelt å velge løsning

Hvorfor valgte dere DC-X og Teknograd? – Dette er ingen hastebeslutning, vi har hatt kontakt med Teknograd og fulgt DC-X gjennom de siste tre-fire årene. Når våre samarbeidspartnere i Schibsted også bruker DC-X, var det egentlig et enkelt valg. Den tekniske løsningen er den ene siden, på den andre siden var det et poeng at spisskompetansen er tilgjengelig her i landet, avslutter en fornøyd prosjektleder i Adresseavisen.