Gir dagens unge innsikt i teknologi!

Lær Kidsa Koding og Teknograd innleder samarbeid

(Innlegget er skrevet av Tjerand Silde, prosjektleder Lær Kidsa Koding & koordinator Kodeklubben Oslo)

Lær Kidsa Koding! er en frivillig bevegelse som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet. Vi vil hjelpe de unge til å ikke bare bli brukere, men også å bli skapere med teknologien som verktøy. I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker vi å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene. En viktig del av vår virksomhet er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og å bli kjent med informatikk som fag.

Lær barna programmering

Lær Kidsa Koding har siden oppstart våren 2013 utviklet seg til å bli en nasjonal bevegelse med avdelinger rundt om i hele landet. Vi er frivillige foreldre, lærere, teknologer og studenter som arrangerer gratis kodekurs for barn på ettermiddager, i helger og i ferier – hele året rundt. Vi arrangerer også konferanser for barn, møter hos bedrifter for teknologi-interesserte ungdommer og sommerskoler for de som ønsker å lære mer om programmering. Vi arrangerer også kurs og konferanser i programmering for lærere. Årets store begivenhet kalles for Kode-timen, hvor målet er at alle elever i norsk skole skal få en skoletime med programmering i desember måned. Vi stiller med ferdige opplegg til lærerne, og i 2015 deltok nesten 50 000 norske elever! Les mer om Lær Kidsa Koding.

Kodeklubben Oslo

Kodeklubben Oslo startet våren 2015, holder til på Blindern Universitetet i Oslo, og er en av Norges største kodeklubber. Kodeklubben Oslo drives av 30 ildsjeler, og vi ønsker å bruke fritiden vår til å lære bort noe vi brenner for – nemlig programmering! Vi er en fin miks av studenter og teknologer/realister/konsulenter fra forskjellige bedrifter som holder til i Oslo og omegn. Til sammen arrangerer vi i februar og mars 2016 seks forskjellige kursserier over fem uker som er helt gratis for barn og unge å delta på. Totalt har vi 130 påmeldte mellom 7 og 17 år som møter opp en kveld hver uke for å lære å lage sine egne spill, apps og andre programmer. Les mer om kodeklubben Oslo her.

Teknograd har i 2016 valgt å støtte vårt frivillige arbeid i Kodeklubben Oslo. Dette er vi veldig takknemlige for, og ser på dette som et viktig bidrag til at vi kan utvikle oss videre. Kodeklubben har laget en arena for læringsmateriell som brukes av alle de lokale kodeklubbene rundt om i landet, og som ligger åpent for alle på kodeklubben.github.io. Dette er en viktig ressurs, og vi har besluttet å bruke den økonomiske støtten fra Teknograd til å videreutvikle denne arenaen – både til nytte for våre egne kurs på Blindern og alle de andre kodeklubbene. Støtten vil gå til å lønne informatikkstudenten Kine Gjerstad Eide som skal produsere mer læringsmateriell som skal tilgjengelig gjøres kostnadsfritt på kodeklubben.  Kine har vert aktiv i Kodeklubben Oslo over lengre tid, holdt mange kodekurs for barn utenom og har brukt egen tid til å produsere læringsmateriell tidligere.

Ønsker du å delta eller bidra?

All vår aktivitet er drevet av frivillige, og vi er avhengige av at folk har lyst til å bruke tiden sin til å bidra. Dess flere vi er, jo mindre blir belastningen og mer får vi utrettet. På kidsakoder.no/kodeklubb ser du en oversikt over de aktive kodeklubbene rundt om i landet, og dersom du ønsker å bidra, vil vi oppfordre til å finne din nærmeste kodeklubb og høre hvordan du kan hjelpe til. Dersom det ikke finnes en kodeklubb i nærheten av deg, så hjelper vi deg gjerne med å starte en!

Dersom barnet ditt er interessert i å lære programmering så vil du på de samme sidene finne informasjon om påmelding til kodekurs. Følg også med oss på kidsakoder.no / fb.com/kidsakoder og twitter.com/kidsakoder for å se hva som skjer både lokal og nasjonalt.

Ta gjerne kontakt på epost tjerand.silde@kidsakoder.no dersom du lurer på noe eller ønsker å bidra!